İnvertör Nedir?

Enerji tasarrufu sağlamak amacı için  birçok farklı cihaz kullanılmaktadır. Enerji tasarrufu sağlamak için geliştirilen ve devrelerdeki frekans ayarını düzenleyen cihazlara inverter denir. İnverter frekans değiştiriciler anlamındadır.  Alternatif akımdan (AC), doğru akıma (DC), doğru akımdan (DC), alternatif akıma (AC) 3 faz şekline dönüştürülebilen, gerilim ve frekansı ayarlayabilen cihazlar inverterdir. Diğer bir ifade ile 12V, 24V

veya

48 Volt DC akü voltajını, 230 volt AC 50 Hz voltaja çevirirler. İnverterin diğer ismi eviricidir.

İnverter; aynı zamanda DC gerilimden AC gerilim elde etmek için kullanılan bir cihazdır. Örneğin UPS kesintisiz güç kaynakların da inverter+ konvertör kullanılır. AC gerilim önce konvertör de doğrultularak (DC ye çevrilir). Sonra bu DC sinyal inverter de AC ye çevrilir. Bu sayede AC 220 volt elektrik enerjisinin olmadığı yerde 12, 24 veya 48 volt aküden, 220 volt AC enerji inverterden elde edilir.

İnverter Çalışma Prensibi

İnverter elektrik üretmez, akülerdeki 12 v doğru akımı kullanarak 220 v AC ye çevirir ve kullandığı enerjiyi aküden çeker. Bundan dolayı inverter aküye yakın bağlandığında 12 V tarafındaki kalın kablo boyu kısa tutulabilir, buna rağmen 220V tarafındaki aletlere gidecek hatlar daha ince kablolar ile döşenebilir.

Not: 12V aküden alınan DC akım insanlar için tehlikeli değildir, fakat inverter tarafından 12v- 220v dönüştürücü de üretilen 220 V AC de şehir cereyanı gibi ölümcül olabilir.

Yarı iletken sistemdeki gelişme frekans değiştiricilerin yapımına hız kazandırmıştır. Eskiden frekans, motor jeneratörlerinden elde edilirdi. Bu sistem genelde rotoru kafesli olan motorlar için düşünülmüştür. Buradaki amaç gerilim frekansını düşürüp, yükselterek motor hızını ayarlamaktır. Frekans değiştiricilerin en gelişmişi doğru akım gerilimi tasarlanmış olanıdır. Günümüzde yarı iletkenlerle yapılmış inverterler hareketli parçalara sahip değildir.

İnverter Ne İşe Yarar?

İnvertörün özelliği; 0,5 – 2000 Hz arasında hız ayarı yapabilmesidir. İnvertör önce şebekedeki gerilimi doğrultarak, şebekede meydana gelen gerilim dalgalanmalarını, pikleri, bozucu elektrik dalgalanmalarını ara devre elamanı ile kondansatör ve bobinlerle filtreleyip temizleyip, AC motor veya servo motorun hızını yüksek kalkış momenti ile sıfırdan istenen değere, istenen süre içinde ayarlayabilen ve üç dalga formu ile PWM sistemi ile motor beslenerek frekansı değişken alternatif gerilime dönüştüren hız kontrol cihazı inverterdir.

İnvertör Çıkış Dalga Şekilleri;

  • Tam sinüs invertör
  • Modifiye sinüs invertör
  • İnverter; Gerilimin şiddeti bir sinüs dalga formu olarak değişir. İşte invertörler de bu sinüs formuna  benzeyen formlarda üretim yaparlar. Tam sinüs inverter, inverter ise AC çıkışta tam sinüs (sinüzoidal ) dalga formuna sahiptir. Tam sinüs invertörler özellikle tıbbi cihazlarda ve ölçü sistemleri gibi hassas çalışma gerektiren sistemlerde kullanılırlar.

Modifiye-sinüs invertörler sinüs eğrisini, kare dalgacıkların sayısını arttırarak merdiven basamağı formunda benzer davranış sergilerken, true-sinüs inverterler sinüs dalga formuna tam olarak benzer davranış sergiler. Modifiye sinüs inverter, inverterler trapez kare dalga formunda kademeli yapıdadır. Modifiye sinüs inverter, inverter ler ise tüm Elektronik Cihazlarda kullanılabilir. Modifiye sinüs invertör fiyatları Tam Sinüs İnverter Fiyatlarına Göre Daha Ucuz Olduğu İçin Tercih Edilmektedir Ama Kullanılan Yere Göre Cihaz Seçimi Yapmak Güç ve Kayıp Açısından Daha Uygun Olacaktır .

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR